Racing

Grande Finale Mantorp Park

Precision och höga farter

I Racing handlar det om ombyggda specialfordon, även om en del till det yttre har kvar karaktären av standardbil. I formelklasserna saknar bilarna både tak och skärmar. Här är Formel 1 det absolut vassaste och Sverige har stolta traditioner att försvara. I år har vi ingen svensk förare i F1, men väl två i USA´s högsta serie!

Populärt på breddnivå är långlopp, där samma bil körs i flera timmar fast med olika förare. En och annan förverkligar drömmen om en start i klassiska 24-timmars på LeMans för sportvagnar. Svenska förare har under årens lopp vunnit internationella mästerskap i F2, F3, Formel Ford, Formel 3000, Cart, Indy 500, BTCC och tyska DTM mfl.

Graf på racingklasser

Racingen idag har blivit en djungel med över 100 klasser och vi skall här och nu försöka reda ut hur dessa hänger ihop och vad man kan välja på:

Om vi börjar med formel så var det väldigt enkelt förr i tiden. På det glada sextiotalet debuterade man i F3 och man kunde köra tävlingar över hela världen. De bästa samlades i Monaco varje år och den föraren som vann där var i princip garanterad en plats i F1 året efter. De som inte tog sig direkt till F1 gick först vägen via F2.

Sedan kom Formel Vee, som blev en jättestor succé i Sverige. Den följdes av Formel Ford, som också blev mycket stor, men sedan började det spåra ur med allt fler klasser och stegen till F1 blev allt mera otydlig… I dag har vi endast en modern formelbilsklass kvar i Sverige och det är Formula NordicLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats. Det är där många av kartingungdomarna hamnar, om de har formelbilsambitioner… Sedan många år är det i stället standardbilsracingen som är dominerande i Sverige. Framförallt efter STCC´s intåg i Sverige 1996.

Om man vill börja med racing så finns det några klasser som lämpar sig bättre än andra för nybörjare:

Om man vill börja redan det år man fyller 14 år får man välja Renault Junior CupLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats eller Aquila Synergy CupLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats som båda körs i SSK-SerienLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats. När man blir 15 år kan man börja köra Formula NordicLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, LegendsLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, Ginetta G40Länk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, DS3 CupLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, VolvoCupenLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats eller B-Zero RacingLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats. Från 16 år får man köra Roadsport C och RadicalLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats. När man fyllt 17 år får man välja vad man vill…

Racingen i Sverige är indelat i olika serier: Mästerskapsserien, SportvagnsmästerskapetLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, SSK-SerienLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, Historisk RacingLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, Långlopp och klubbracing.

I Mästerskapsserien körs STCCLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, Porsche Carrera Cup ScandinaviaLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, V8 Thunder CarsLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, Formula NordicLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, Ginetta GT5 ChallengeLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, GT4 ScandinaviaLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats och LegendsLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats.

SportvagnsmästerskapetLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats har körts sedan 1960 och där ingår Modsport, Roadsport med MX-5 CupLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, RS & Clubman (inkl några underklasser).

SSK-SerienLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats har körts sedan 1971 och var under många år den ledande breddklassen inom svensk racing. I dag kör man VolvoCupenLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, Renault Junior CupLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, SSK klass 1, 2 & 3, Classic samt Aquila Synery CupLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats och en rad gästklasser.

I RacerhistoriskaLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats klasser kör man alla bilar före 1990, men dessa ligger reglementsmässigt under Historiska utskottet.

I Långlopp körs klasserna: MSLSLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, ERCupLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, NSHCLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats och årets nya klass B-Zero Racing.Länk till annan webbplats.Länk till extern webbplats

I klubbracingen hittar vi PorscheklubbenLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, Alfa RomeoklubbenLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats, BMW klubbenLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats osv.

I texten ovan finns massvis med länkar till alla klasser för er som vill veta mer. Under fliken ”Tävlingskalender” kan ni se var och när dessa tävlingar körs. På hemsidan Svensk RacingLänk till annan webbplats.Länk till extern webbplats hittar ni alla resultat.